How to approach the issue of animal consumption in Science Education?
DOI:
https://doi.org/10.14244/198271995296Keywords:
Socioscientific issues, Ethics and morals teaching, Teaching sequence, Meat.Abstract
Considering that the approach to socioscientific issues in teaching enables the mobilization of different contents as contributions for solving complex problems, we emphasize the importance of explicitly inserting contents of the attitudinal dimension, related to ethics and morals, through this approach. This is justified by the attention that needs to be given to the actions and value considerations of human beings in their positions on these issues. In this sense, we approach a controversial socio-environmental issue, related to animal consumption, and provide subsidies to the development of the critical thinking of the students facing the problem at stake. The effects of meat production, the actions of human beings and the value attributed to animals, often in favor of an allegedly human benefit and well-being, are addressed in the proposed didactic sequence. The main purpose of this study is to highlight, through a section of this sequence, the potential of the attitudinal dimension in socioscientific issues to promote reflection on ethical and moral values, critical thinking, and integral training of students, with emphasis on a particular case. Based on a discussion of this section, supported by the literature in the field, we argue that proposals of this type can contribute to the pedagogical work of teachers when they are dealing with the attitudinal dimension in classroom, towards a more conscious and socially responsible decision making and, therefore, to the scientific literacy of students.
Metrics
References
ABONIZIO, Juliana. Conflitos à mesa: Vegetarianos, consumo e identidade. Revista Brasileira de Ciências Sociais, São Paulo, v. 31, n. 90, p. 115-137, fev. 2016.
AULER, Décio. Interações entre Ciência-Tecnologia-Sociedade no contexto da formação de professores em Ciências. 2002. 248. Tese (Doutorado em Educação [Ensino de Ciências Naturais]) – Programa de Pós-graduação em Educação, Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis, 2002.
BAENA, Renato Corrêa. Dieta vegetariana: riscos e benefícios. Diagnóstico e Tratamento, São Paulo, v. 20, n. 2, p. 56-64, mar. 2015.
BARATA, Rita Barradas. Ética e epidemiologia. História, Ciências, Saúde -Manguinhos, Rio de Janeiro, v. 12, n. 3, p. 735-753, set./dez. 2005.
BARATELA, Daiane Fernandes. Ética ambiental e proteção dos direitos dos animais. Revista Brasileira de Direito dos animais, Salvador, v.9, n. 16, p. 73-93, mai./abr. 2014.
BARBOSA, Fabiano Alvim et al. Cenários para a pecuária de corte amazônica. Belo Horizonte: Ed. IGC/UFMG, 2015, 146 p. Disponível em: https://csr.ufmg.br/pecuaria/wpcontent/uploads/2015/03/relatorio_cenarios_para_pecuaria_corte_amazonica.pdf. Acesso em: 10 mar. 2020.
BOMBARDI, Larissa Mies. Geografia do Uso de Agrotóxicos no Brasil e Conexões com a União Europeia. São Paulo: FFLCH - USP, 2017, 296 p. Disponível em: http://conexaoagua.mpf.mp.br/arquivos/agrotoxicos/05-larissa-bombardi-atlas-agrotoxico-2017.pdf. Acesso em: 30 nov. 2020.
CAMARGO, Maria Cristina de et al. Eficácia da máscara facial (TNT) na população para a prevenção de infecções por coronavírus: revisão sistemática. Ciência & Saúde Coletiva, Rio de Janeiro, v. 25, n. 9, p. 3365-3376, 2020.
CONRADO, Dália Melissa; EL-HANI, Charbel Nino; NUNES-NETO, Nei de Freitas. Sobre a ética ambiental na formação do biólogo. Revista Eletrônica do Mestrado em Educação Ambiental (REMEA), v. 30, n. 1, p. 120–139, 2013.
CONRADO, Dália Melissa; NUNES-NETO, Nei de Freitas. Dimensões do conteúdo em questões sociocientíficas no ensino de ecologia. In: ENCONTRO NACIONAL DE EDUCAÇÃO EM CIÊNCIAS, 16, 2015, Lisboa. Atas[...] Lisboa: Instituto de Letras, Universidade de Lisboa, 2015. p. 432-435.
CONRADO, Dália Melissa; CONRADO, Íris Selene. Análise crítica do discurso sobre imagens da Ciência e da Tecnologia em argumentos de estudantes de Biologia. Revista Pesquisa Qualitativa, São Paulo, v. 4, n. 5, p. 218-231, ago. 2016.
CONRADO, Dália Melissa. Questões Sociocientíficas na Educação CTSA: contribuições de um modelo teórico para o letramento científico crítico. 2017. 218 p. Tese (Doutorado em Ensino, Filosofia e História das Ciências) – Instituto de Física, Universidade Federal da Bahia, Salvador, 2017.
CONRADO, Dália Melissa; NUNES-NETO, Nei de Freitas. Questões sociocientíficas e dimensões conceituais, procedimentais e atitudinais dos conteúdos no Ensino de Ciências. In: CONRADO, Dália Melissa; NUNES-NETO, Nei de Freitas (orgs.). Questões sociocientíficas: fundamentos, propostas de ensino e perspectivas para ações sociopolíticas. Salvador: EDUFBA, 2018a. p. 77-118.
CONRADO, Dália Melissa; NUNES-NETO, Nei de Freitas. Questões sociocientíficas: Fundamentos, propostas de ensino e perspectivas para ações sociopolíticas. Salvador: EDUFBA, 2018b.
CONRADO, Dália Melissa; NUNES-NETO, Nei de Freitas; EL-HANI, Charbel Nino. Dimensões dos conteúdos mobilizados por estudantes de biologia na argumentação sobre antibióticos e saúde. Educação e Pesquisa, São Paulo, v. 46, e. 223593, p. 1-22, 2020.
DUNCAN, Bruce Bartholow et al. Doenças crônicas não transmissíveis no Brasil: prioridade para enfrentamento e investigação. Revista de saúde pública - Journal of public health, São Paulo, v. 46, supl. 1, p. 126-134, dez. 2012.
FELIPE, Sônia Teresinha. Carnelatria: escolha omnis vorax mortal. Ecoânima: São José, Santa Catarina. 2018, 425 p.
Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). Livestock's long shadow: environmental issues and options. Roma: LEAD/FAO, 2006, 390 p. Disponível em: http://www.fao.org/3/a0701e/a0701e.pdf. Acesso em: 10 abr. 2020.
FOWLER, Samantha; ZEIDLER, Dana Lewis; SADLER, Troy. Moral Sensitivity in the Context of Socioscientific Issues in High School Science Students. International Journal of Science Education, v.31, n.2, p.279-296, 2009.
GUIMARÃES, Márcio Andrei; CARVALHO, Washington Luiz Pacheco de; OLIVEIRA, Mônica Santos. Raciocínio moral na tomada de decisões em relação a questões sociocientíficas: o exemplo do melhoramento genético humano. Ciência & Educação, Bauru, v. 16, n. 2, p. 465-477, 2010.
GOODPASTER, Kenneth E. On being morally considerable. The Journal of Philosophy, v.75, n.6, p. 308-325, 1978.
HODSON, Derek. Looking the future: building a curriculum for social activism. Rotterdam: Sense Publishers, 2011, 422 p.
HODSON, Derek. Realçando o papel da ética e da política na educação científica: algumas considerações teóricas e práticas sobre questões sociocientíficas. In: CONRADO, Dália Melissa; NUNES-NETO, Nei de Freitas (orgs.). Questões sociocientíficas: Fundamentos, propostas de ensino e perspectivas para ações sociopolíticas. Salvador: EDUFBA, 2018b. p. 27-57.
HOEKSTRA, Arjen Y; MEKONNEN, Mesfin Mergia. The water footprint of humanity. Proceendings of the National Academy of Sciences of the Unites States of America, Washington, v. 109, n. 9, p. 3232-3237, fev. 2012.
HOEKSTRA, Arjen Y. The Water Footprint: The Relation Between Human Consumption and Water Use. In: ANTONELLI, Marta; GRECO, Francesca (Eds./Orgs.). The Water We Eat. Switzerland: Springer Water, 2015, p. 35-48.
IDELAND, Malin; MALMBERG, Claes. Body talk: students’ identify construction while discussing a sociocientific issue. Cultural Studies of Science Education, v. 7, n. 2, p. 279-305, jan. 2012.
IPCC. Climate Change and Land: an IPCC special report on climate change, desertification, land degradation, sustainable land management, food security, and greenhouse gas fluxes in terrestrial ecosystems. Geneva, Switzerland: United Nations: World Meteorological Organization, 2019a, 864 p.
IPCC. Summary for policymakers: an IPCC special report on climate change, desertification, land degradation, sustainable land management, food security, and greenhouse gas fluxes in terrestrial ecosystems. Geneva, Switzerland: United Nations: World Meteorological Organization, 2019b, 36 p.
JORDAN, Vanessa. Coronavirus (COVID-19): infection control and prevention measures. Journal of primary health care, v. 12, n. 1, p. 96-97, 2020.
MACHAN, Tibor Richard. Os animais têm direitos? In: RACHELS, James; RACHELS, Stuart (Eds./Orgs.). A coisa certa a fazer: leituras básicas sobre filosofia moral. 6. ed. Porto Alegre: AMGH, 2014, p. 149-161.
MARTÍNEZ PÉREZ, Leonardo Fabio. Questões sociocientíficas na prática docente: ideologia, autonomia e formação de professores. São Paulo: Editora Unesp, 2012, 360 p.
MARTÍNEZ PÉREZ, Leonardo Fabio; PARGA LOZANO, Diana Lineth. La emergência de las cuestiones sócio-científicas em el enfoque CTSA. Góndola, Enseñanza y Aprendizaje de las Ciencias, Bogotá, v. 8, n. 1, p. 23-35, ago. 2013.
MEKONNEN, Mesfin Mergia; HOEKSTRA, Arjen Y. The green, blue, and grey water footprint of farm animals and animal products. Value of Water Research Report Series. N 48, UNESCO-IHE, Delft, the Netherlands, 2010.
MICHA, Renata; WALLACE, Sarah; MOZAFFARIAN, Dariush. Red and processed meat consumption and risk of incident coronary heart disease, stroke, and diabetes mellitus a systematic review and meta-analysis. Circulation, v. 121, n. 21, p. 2271-2283, jun. 2010.
MIGUEL, Fabiano Koich et al. Compliance with containment measures to the COVID-19 pandemic over time: Do antisocial traits matter? Personality and individual diferences, v. 168, n. 110346, p. 1-8, 2021.
MOREIRA, Célia dos Santos; PEDRANCINI, Vanessa Daiana. Contribuições e limites da questão sociocientífica fosfoetanolamina nas aulas de ciências. Investigações em Ensino de Ciências, Porto Alegre, v. 25, n. 3, p. 344-360, dez. 2020.
NACONECY, Carlos Michelon. Ética e animais: um guia de argumentação filosófica. Porto Alegre: EDIPUCRS, 2006, 235 p.
NORTON, Bryan. Environmental Ethics and Weak Anthropocentrism. Environmental Ethics, Charlottesville, v. 6, n. 2, p. 131-148. Summer 1984.
NORTON, Bryan. Searching for sustainability: interdisciplinary essays in the Philoshophy of Conservation Biology. Edição. Cambridge: Cambridge University Press, 2003, 566 p.
NUNES-NETO, Nei de Freitas; CONRADO, Dália Melissa. Ensinando Ética. Educação em Revista, v. 37, p. 1-28, 2021.
OLIVEIRA, Adriana Cristina de; LUCAS, Thabata Coaglio; IQUIAPAZA, Robert Aldo. O que a pandemia da COVID-19 tem nos ensinado sobre adoção de medidas de precaução? Texto & Contexto Enfermagem, Florianópolis, v. 29, p. 1-15, 2020.
PAN, An et al. Red meat consumption and mortality: results from 2 prospective cohort studies. Archives of internal medicine, v. 172, n. 7, p. 555-563, abr. 2012.
PEDRETTI, Erminia; NAZIR, Joanne. Current in STSE education: mapping a complex field, 40 years on. Science Education, New York, v. 95, n. 4, p. 601-626, jan. 2011.
RACHELS, James. Uma breve introdução à filosofia moral. In: RACHELS, James; RACHELS, Stuart (Eds./Orgs.). A coisa certa a fazer: leituras básicas sobre filosofia moral. 6. ed. Porto Alegre: AMGH, 2014. p. 13-31.
RAZERA, Júlio César Castilho; NARDI, Roberto. Ética no ensino de ciências: responsabilidades e compromissos com a evolução moral da criança nas discussões de assuntos controvertidos. Investigações em Ensino de Ciências, v.11, n.1, p. 53-66, 2006.
REGAN, Tom. Animal Rights and Environmental Ethics. In: BERGANDI, Donato (Ed./Org.). The Structural Links between ecology, evolution, and ethics: the virtuous epistemic circle. Dordrecht: Springer, 2013. p. 117-126.
REIS, Pedro. Factors of success regarding classroom discussions of SSI: a cross-case study. Les Dossiers des Sciences de L'education, Toulouse, v. 29, p. 67-80, abr. 2013.
RIOS, Terezinha Azerêdo. Ética na docência universitária: a caminho de uma universidade pedagógica? In: PIMENTA, Selma Garrido; ALMEIDA, Maria Isabel de (Ed./Org.). Pedagogia Universitária: caminhos para a formação de professores. São Paulo: Cortez, 2011, p. 229-245.
SÁ, Luciana Passos; QUEIROZ, Salete Linhares. Estudo de casos no Ensino de Química. 2. ed. Campinas: Átomo, 2010, 104 p.
SADLER, Troy D. Situating Socio-scientific Issues in Classrooms as a Means of Achieving Goals of Science Education. In: SADLER, Troy D. (Org.). Socio-scientific Issues in the Classroom. New York: Springer, 2011. v. 39. p. 1-9.
SANTOS, Wildson Luiz Pereira dos; SCHNETZLER, Roseli Pacheco. Função social: o que significa ensino de química para formar o cidadão. Química nova na escola, São Paulo, n. 4, p. 28-34, nov. 1996.
SANTOS, Wildson Luiz Pereira dos; MORTIMER, Eduardo Fleury. Uma análise de pressupostos teóricos da abordagem C-T-S (Ciência-Tecnologia-Sociedade) no contexto da educação brasileira. Ensaio Pesquisa em Educação em Ciências, Belo Horizonte, v. 2, n. 2, p. 133-162, dez. 2002.
SANTOS, Wildson Luiz Pereira dos et al. O enfoque CTS e a Educação Ambiental: “ambientalização” do ensino de Ciências. In: SANTOS, Wildson Luiz Pereira dos; MALDANER, Otávio Aloisio; MACHADO, Patrícia Fernandes Lootens (Orgs.). Ensino de Química em foco. 2. ed. Ijuí: Ed. Unijuí, 2019. p. 109-124.
SCHMIDT-NIELSEN, Knut. Fisiologia Animal: Adaptação e Meio Ambiente. 5 ed. São Paulo: Livraria Santos, 2002, 620 p.
SILVA, Shirley Margareth Buffon da. A moral em questões sócio-científicas no Ensino de Biologia. 2016. 267 p. Tese (Doutorado em Educação [Educação em Ciências e Matemática]) – Faculdade de Educação, Universidade de Brasília, Brasília, 2016.
SILVA, Fábio Castagna et al. Isolamento social e a velocidade de casos de covid-19: medida de prevenção da transmissão. Revista Gaúcha de Enfermagem, Porto Alegre, v. 42 (esp.), p. 1-10, 2021.
SINGER, Peter. Libertação animal. Porto Alegre: Lugano, 2004, 392 p.
TRÉZ, Thales de Astrogildo e; NAKADA, Juliana Isabel Lopes. Percepções acerca da experimentação animal como um indicador do paradigma antropocêntrico-especista entre professores e estudantes de Ciências Biológicas da UNIFAL-MG. Alexandria Revista de Educação em Ciência e Tecnologia, Florianópolis, v. 1, n. 3, p. 3-28, 2008.
VERGNAUD, Anne-Claire et al. Meat consumption and prospective weight change in participants of the EPIC-PANACEA study. The American journal of clinical nutrition, v. 92, n. 2, p. 398-407, ago. 2010. WALLACE, Rob. Big Farms Make Big Flu: Dispatches on Influenza, Agribusiness, and the Nature of Science. Nova York: Monthly Review Press, 2016. 400 p.
WARNOCK, Geoffrey James. The Object of Morality. London: Methuen, 1971, 168 p.
World Cancer Research Fund (WCRF). American Institute for Cancer Research. Food, nutrition, and physical activity: a global perspective. Washington DC: AICR, 2007, 517 p.
ZABALA, Antoni. A Prática Educativa: como ensinar. 1 ed. Porto Alegre: Artmed, 1998, 224 p.
ZABALA, Antoni; ARNAU, Laia. Como aprender e ensinar competências. Porto Alegre: Artmed, 2010, 197 p.
ZEIDLER, Dana Lewis et al. Beyond STS: A Research-Based Framework for Sociocientific Issues Education. Science Education, v. 89, n. 3, p. 357-377, maio. 2005.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
CC-BY-NC License
Revista Eletrônica de Educação adopts the Creative Commons BY-NC license of type "Non-Commercial Attribution". This license permits, except where noted, that the end user re-mars, adapt, and create from his or her work for non-commercial purposes, on the condition of assigning due credit and in the manner specified by the author or licensor.
##plugins.generic.dates.accepted## 2021-04-30
##plugins.generic.dates.published## 2023-04-11